Bra att veta om däck – frågor och svar

Vilket är minsta tillåtna mönsterdjup? Hur förvarar jag mina däck bäst? När behöver man ha vinterdäck? Hur länge håller mina däck? Vi ger dig svar på dina frågor om däck.

 • Mönsterdjup
  Nya sommardäck har ett mönsterdjup på 7–8 mm och nya vinterdäck har ett mönsterdjup på 9–10 mm. Risken för vattenplaning samt försämrad bromsförmåga på våta vägar ökar dramatiskt när sommardäcken har mindre än 3 mm kvar och vinterdäcken har mindre än 5 mm kvar. Lagen kräver minst 1,6 mm på sommardäck och 3 mm på vinterdäck. Måttet ska tas på det sämsta stället. Ett enkelt men beprövat sätt att kolla om däcken är utslitna är att ta en svensk femkrona och sticka ner den där mönsterdjupet är som sämst. Mellan siffran fems övre del och femkronans kant är det nämligen exakt 3 millimeter.
 • Vid hjulbyte
  Se till att du har de minst slitna däcken bak när du skiftar hjulen. På så vis motverkar du bakvagnssladd, som alltid är en av de största riskerna. Om du har ett rotationsbestämt däckmönster så finns det en pil på varje däck som visar däckets rotationsriktning. Följ denna anvisning så hamnar alla hjulen rätt.
 • Däcktryck
  Att köra med för lågt tryck ökar både bränsleförbrukningen, olycksrisken, och slitaget. Kontrollera ofta och med jämna mellanrum att dina däck har rätt tryck. I bilens instruktionsbok/tanklucka finner du uppgifter om rekommenderat däcktryck. Kontrollera trycket när däcken är kalla. Vid 10 graders temperaturskillnad i omgivningen påverkas däcktrycket med 0,1 bar.
 • Inkörning av nya däck
  Dubbdäck håller betydligt längre om man kör in dem försiktigt i 50–100 mil på barmark utan rivstarter, tvärbromsningar och hård kurvtagning. Oavsett om du har nya vinterdäck eller sommardäck ska du ta det lite extra lugnt de första 50–100 mil så att de ”sätter sig” ordentligt på fälgen.
 • Säsongsförvaring
  Förläng däckens hållbarhet och livslängd med rätt förvaring. Tvätta bort smuts och vägsalt och förvara med mörk, svalt, torrt i en trave eller upphängda. Har du ont om plats hemma är däcken välkomna till vårt däckhotell på Nybergs Bil. Vi har däckhotell i Jönköping, Nässjö och Eksjö.
 • Byt alltid till samma däck
  Vid byte av två däck ska du om möjligt välja samma däck som de du har på bilens andra hjulaxel, det vill säga samma fabrikat, mönster och beteckningar. Olika däck kan ge bilen oönskade egenskaper.
 • Vinterdäck/sommardäck - När?
  I Sverige måste vi enligt lag ha vinterdäck mellan den 1 december och 31 mars, då det råder vinterväglag. Drar du släpvagn gäller kravet även denna. Dubbdäck är tillåtna generellt mellan den 1 oktober och 15 april.
 • Hållbarhet däck
  Du som förare påverkar till stor del livslängden/hållbarheten på dina däck och hur de slits. Aggressiv körning kan körstilen stå för nästan 100% av slitaget. Vid normal körning påverkar körstil och hastighet livslängden på dina däck med cirka 30 procent. Årstiden står för 30 procent, biltypen 20 procent och resterande 20 procent beror på vägbeläggning och däckets inbyggda slitstyrka.
 • Bil med AWD
  På Volvobilar med AWD (så kallad Visco-koppling) måste alla däck ha samma fabrikat, beteckning, mönster, dimension, hastighetskod och belastningskod. Annars kan transmissionen ta allvarlig skada. Om man byter två däck måste de nya däcken alltså vara identiska med de andra två.