Publicerad 08/05-2019

Vikten av barns säkerhet i bil

Kategorier: Barn i bil

I Sverige är det lag på att använda bilbälte för alla som färdas i en personbil. Barn som är under 135 centimeter ska använda särskild skyddsanordning vilket innebär babyskydd, bilbarnstol eller bältesstol. I det här inlägget har vi samlat information om hur barn färdas så säkert som möjligt i bilen. Och kom ihåg, det är du som vuxen som ansvarar för barnens säkerhet.

 

Här kommer våra bästa tips för alla barns säkerhet i bil:
  • Välj rätt bilbarnstol utifrån ditt barns ålder, vikt och längd samt vilken bilbarnstol som passar bäst i just er bil. Läs mer här!
  • Montera bilbarnstolen rätt! Läs alltid bruksanvisningen för bilbarnstolen, är den inte rätt monterad är bilbarnstolen inte säker.
  • Bakåtvänt åkande är fem gånger säkrare än framåtvänt. Därför rekommenderas det att barn ska sitta bakåtvänt så länge som möjligt, minst till 4-5 års ålder.
  • När barnet vuxit ur sin bakåtvända bilbarnstol är det dags att sitta framåtvänd på en bältesstol. Barnet ska vara minst 4 år gammalt men helst äldre.
  • Köp ny bilbarnstol! Undvik begagnade bilbarnstolar. Det finns alltid en risk att en begagnad stol är skadad och därför inte skyddar lika bra. Det syns inte alltid på utsidan.
  • Se alltid till att bältet hamnar rätt. Det ska vara sträckt och så nära kroppen som möjligt. Är barnet äldre och sitter i en framåtvänd stol ska bältet sitta nära halsen, över bröstbenet och ner över låren – inte över magen. Ju närmare kroppen bältet sitter, desto bättre skydd får barnet. 
  • Koppla ur airbag eller inte? Du ska aldrig montera en bakåtvänd bilbarnstol framför en aktiv airbag! När det gäller äldre barn som färdas framåtvänt gällde tidigare att inget barn under 140 cm fick sitta framför en krockkudde. För nyare Volvobilar gäller dock inte detta. Forskningen visar att krockkudden i nya Volvobilar inte ska kopplas ur när barnet sitter framåtvänt på bältesstol/-kudde i framsätet. Denna rekommendation är ett resultat av de senaste årens utveckling av krockkuddar. Hur ny bilen ska vara för att detta ska gälla skiljer sig mellan de olika Volvomodellerna. Kontrollera alltid i bilens användarhandbok för att se vad som gäller för just din bil.

 

Vikten av bakåtvänt åkande så länge som möjligt

All forskning visar att upp till minst 4-5 års ålder är det absolut säkrast för barn att sitta i en bakåtvänd bilbarnstol. Därför finns det ingen anledning till att vända barnet framåtvänt förrän de är minst 4-5 år och vuxit ur den bakåtvända bilbarnstolen. Vid en hastig inbromsning eller krock kastas huvudet framåt och bakåt med en våldsam kraft. Barnets huvud är stort och tungt i förhållande till kroppen och nacken är oerhört känslig. Belastningen på barnets nacke, beroende på hur de färdas, kan vara skillnaden på liv och död.

När små barn färdas i en framåtvänd bilbarnstol utsätts nacken för våldsamma krafter vid en eventuell krock medan en bakåtvänd stol fångar upp kraften bättre. Små barn som åker i framåtvända stolar löper upp till 5 gånger högre risk att dödas eller skadas svårt, jämfört med barn som åker bakåtvända. Så var noga med att placera stolen bakåtvänd upp till minst 4-5 års ålder, eller helst så länge det går.

Några viktiga saker att tänka på med bakåtvända bilbarnstolar:
  • Om den bakåtvända bilbarnstolen monteras i passagerarsätet koppla då alltid ur krockkudden, eftersom det kan vara livsfarligt för barn vid en eventuell krock.
  • Kontrollera att babyskyddet eller bilbarnstolen är Europagodkänd och E-märkt enligt EG-direktiv eller ECE-reglemente 44-03 eller senare version. Godkännandenumret ska börja med siffrorna 03 eller 04.
  • Det finns två typer av montering för bakåtvända bilbarnstolar, ISOfix- och bältesmontering. ISOfix är lättare att montera och ta ut ur bilen (om man ex ofta flyttar bilbarnstolen). De flesta stolar med ISOfix har maxvikten 18kg medan bältesmonterade bilbarnstolar oftast är godkända ända upp till 25kg.

Källa: https://volvia.se/barn-i-bil/barnsakerhet-i-bil

 

Krocktest bakåtvänt vs framåtvänt

Krocktest visar tydligt skillnaden på bakåtvänt och framåtvänt åkande och hur belastningen på barnets nacke kan vara skillnad på liv och död.

Denna video visar ett krocktest med framåtvänd och bakåtvänd bilbarnstol som illustrerar en frontalkrock i 50 km/h med krockdockor som motsvarar barn på 1,5 år.

Lovisa, Nybergs Bil